O projektu

CILJ PROJEKTA

Cilj Ljetne škole stolnog tenisa u Bariloviću (kasnije u tekstu: Škole) jest omogućiti djeci općine Barilović bavljenje stolnim tenisom uz profesionalni nadzor i edukaciju te pružiti toj djeci blagodati ovog beskontaktnog sporta koje imaju njihovi vršnjaci u gradovima. Cilj je omogućiti zajedničko druženje, razvijanje kompetitivnosti, ali i međusobnog uvažavanja u duhu fair playa. Također, cilj je u suradnji s Udrugom Sportanac održati radionicu o pravilnoj prehrani i fizičkoj aktivnosti, a sa studentima s PMF-a održati radionicu o potresima i kako se zaštititi.

Svrha projekta

Svrha projekta jest djeci ruralnog područja sa smanjenim opcijama za bavljenje sportom u odnosu na djecu u urbanim sredinama omogućiti da za vrijeme trajanja Škole svladaju osnove igre stolnog tenisa kako bi kasnije lakše i bolje koristili stolnotenisku opremu koja se nalazi u OŠ Barilović. Popratnom radionicom Udruge Sportanac želi se osvijestiti značaj pravilne prehrane i svakodnevne fizičke aktivnosti na zdravlje. Radionica kolega studenata s PMF na projektu SEIZMA-Epicentar znanja! kroz zanimljiv i slikovit način želi približiti djeci mehanizme potresa i raskrinkati medijske neistine te na taj način smanjiti stvoreni strah i stres prouzrokovan nedavnim hazardima.

Opis projekta

Škola će trajati sedam dana, od ponedjeljka 12. srpnja do nedjelje 18. srpnja, i održavat će se u popodnevnim satima u školskoj dvorani OŠ Barilović. S djecom će raditi volonteri i članovi STK Marathona Zagreb, licencirani treneri, Tomislav Fot i Roko Tošić te polaznici tečaja za trenera HSTS-a, Karlo Mateša i Martin Gojun. Svi polaznici škole dobit će majice kratkih rukava na prvom treningu, a na kojima će biti naznačen grb Općine Barilović i STK Marathona te logotipovi partnera/donatora/sponzora. Sve aktivnosti provodit će se sukladno mjerama stožera u tom trenutku. Stolove i ostalu opremu za održavanje Škole osigurat će STK Marathon s partnerima. U prvih pet dana djeca će naučiti kako pravilno držati reket, servirati, izvoditi udarce forehanda i backhanda, a naučit će i pravila koja su propisana od strane ITTF-a i koja vrijede u cijelom svijetu. U
subotu će se održati jutarnje radionice naših partnera u ukupnom trajanju od 2 sata. Ispred Udruge Sportanac doći će fizioterapeut Ivan Katić (reprezentativac u atletici) i student kineziologije, Luka Mateša*. Ispred projekta SEIZMA - Epicentar Znanja! doći će voditeljica projekta, studentica geologije Renata Lukić**. Predviđeno opterećenje treninga u tjednu su 2 sata dnevno s pauzom, te nekoliko sati za nedjeljni turnir i druženje nakon turnira. Nedjeljni turnir bit će zatvorenog tipa što znači da će moći sudjelovati isključivo sudionici Škole, a nakon turnira svima će biti dodijeljene medalje za sudjelovanje dok će prvih četvero plasiranih biti nagrađeni obiteljskim ulaznicama za slatkovodni akvarij AquatiKa. Turnir će voditi licencirani sudci UHSTS Ema Malešević i Karlo Mateša, a djecu će na druženju animirati Borna Marčac s iskustvom iz dječje igraonice Slonić Dumbo. Nakon turnira u dvorani preselit ćemo se na kupalište Donji Velemerić gdje će se na otvorenom odigrati egzibicijski meč između Roka Tošića (srebrnog s Europskog prvenstva 2007. i olimpijca) s Lukom Matešom (igračem Superlige rođenog u ovom kraju i dokaz kako se uz puno truda i odricanja uvijek može uspjeti), a program će voditi Borna Marčac. Egzibicijski meč te dodjela medalja i nagrada te govori uzvanika bit će prenošeni uživo putem naše internetske stranice, društvenih mreža i YouTube-a. Na egzibicijski meč i dodjelu medalja bit će pozvani lokalni mediji.

ISHODI projekta

Ljetnom školom stolnog tenisa u Bariloviću 2021. postavit će se temelji za bavljenje stolnim tenisom u Općini Barilović i za osnivanje stolnoteniskog kluba u budućnosti. Zahvaljujući tome što je Škola besplatna za polaznike, omogućit će se rekreacija osnovnoškolske djece bez socioekonomske ili ikakve druge diskriminacije. Djeca će naučiti osnove stolnog tenisa, ovog olimpijskog, ali prije svega najtrofejnijeg hrvatskog sporta. Osim sporta, naučit će puno toga o aktualnim temama, a to su redovito bavljenje sportom, zdrava prehrana i potresi koji su se dogodili prošle godine u Zagrebu i Petrinji, a imali su posljedica i na stanovnike Općine Barilović. Djeca će novostečena znanja prenositi ukućanima i vršnjacima čime se ostvaruje doprinos čitavoj zajednici.